Page 79 - Frankovics_Potonyi_templom_75
P. 79
potonj tördelt_Layout 1 2014.07.25. 14:35 Page 77
Laci is. Nos, ők ketten mindenre odafigyeltek, hogy a dolgok flottul
menjenek. Gondosan előkészítették a győzteseknek járó serlegeket.
Azok meg úgy ragyogtak, mint hajdanán a száraz aranyból készült
rettenhetetlen epikai és kedvelt hős, Márkó Králjevics sárarany bu-
zogánya –, érthető okokból, hogy azokat az arra érdemesült nyertesek
hazavigyék.
A labdarúgás szerelmesei közül Szolga József egyetlen pillanatra
sem vette le tekintetét a mártoni ificsapatról és a felnőtt focistákról.
Ez utóbbiak a nagypálya gyepén baráti mérkőzést tartottak a helyi,
potonyi csapattal, valójában később, a délutáni órákban léptek színre.
Máris szakács kitűnőségeinkkel kezdeném a sort: a sztáraiak fő-
zőcsapata Nándorból és helységük Perjás nevű kocsmárosából állt,
akinek mártoni nagybácsijait jól ismerem, kedves barátaim voltak és
maradtak, hajdani motorizált ügyes fakitermelők voltak. Valóban,
ahogy a nagykönyvben meg van írva, úgy főzték a sokféle paprikást.
Egy fortyogó üst mellett a tótújfalui Schutzmann Pista osztotta meg
velem az igazi paprikás elkészítésének titkát, azaz, hogy abba egy kis
krumplit kell tenni, attól feldobódik.
Zsűritagként mind a kilenc „a la Dráva mente”, azaz e módon ké-
szített specialitást végig kellett kóstolnom. Az egyikben egy kis szárí-
tott, sötétbarna kalapú hajdina vargánya szolgált ízesítésül, amelyet
Borbás Árpi, barcsi erdész szedett valamelyik erdei tisztáson. Úgy el-
igazodik e térség erdőrengetegében, hogy még iránytűre sincs szük-
sége. Ahogy a magyarok mondanák „ismeri az erdőt, mint a tenyerét”,
míg horvátjaim mondása szerint „ismeri, mint az ujjait”. Ugyanazt fedi
tehát a szólás, csak egy kicsit másként, és ez benne a szép. Másként
készült a paprikás is, nem volt két egyforma, ezt bizton állíthatom.
Nos, végül is megfőtt a hagymás, paprikás és húsban gazdag főzet,
amely elbírt volna még egy csipetnyi sót, ügyelve, nehogy túlsózzuk,
mint az egyszeri szerelmes szakácsnő. Azonban, hogy mit kellett még
a paprikásba beletenni, legyen az ő titkuk, mert hát hamarosan újabb
főzőverseny megtartására kerül sor, s a titkot az igazi szakács nem
77